Закони

Що можна купити у держави?

• Bookmarks: 22470


В Україні стартувала мала приватизація. Держава виставить на продаж об’єкти державної та комунальної власності. Приватизація дозволить державі позбутися нерухомості, яка не приносила прибутку або перебувала в стадії заморозки.

Продавати майно будуть на відкритих електронних аукціонах. Об’єкти державної власності на торги буде виставляти Фонд держмайна, а об’єкти комунальної власності – місцева влада. Відзначимо, що малими об’єктами вважаються ті, які коштують не більше 250 млн. гривень. Велика приватизація була запущена в Україні раніше. За словами в.о. глави Фонду держмайна Віталія Трубарова, відомство виставило на малу приватизацію 749 об’єктів.

Першим лотом стало акціонерне товариство «Укрбумагпром» зі стартовою ціною 12,4 млн. гривень. Аукціон відбудеться 30 серпня.

Крім порівняно великих підприємств на продаж виставлені давно не використовуються будівлі поліклінік, дитячих садів, недобудови, а також майно закритих підприємств. Наприклад, в Житомирі можна купити непрацюючу стоматологічну поліклініку в центрі міста, в Одесі – Чорноморський яхт-клуб, у Вінниці – ювелірний завод «Кристал», а в Харкові – найстаріший в Україні іподром.

Через необхідність розпродавати майно державних підприємств мала приватизація практично перетворилася в сайт оголошень OLX. Вже зараз на продаж виставили інженерне і технічне обладнання, труби, компресорний блок, швейну машинку, холодильник, електроплиту, хліборізку і м’ясорубки. Продають навіть лазні та громадські туалети.

Далеко не всі пропозиції є невигідними і сумнівними. Наприклад, на продаж виставлено держкомпанія «Україна туристична», яка знаходиться в одній будівлі з приймальнею Президента. За неї планують виручити понад 90 млн. гривень. Крім цього, на продаж виставлено ще кілька підприємств, розташованих в центрі Києва. Одне з найбільш вигідних пропозицій – довгострокова оренда київського Головпоштамту на Майдані. За цей лот може розгорнутися справжня боротьба.

Частина покупців вже відома. У тих компаніях, де держава володіє лише частиною акцій, їх викуплять інші власники компанії. Всі перспективні підприємства, що мають вигідне місце розташування, найімовірніше, розкуплять. А ось що стосується лазень, сараїв і гаражів в селах і маленьких містечках, недобудов і напіврозвалених приміщень, тут все залежить від випадку і наявності в регіоні зацікавлених осіб.

Якщо враховувати, що до сих пір в державній власності знаходиться близько 3,5 тис. Підприємств, половина з яких навіть не працюють, приватизація – це своєчасний і необхідний крок. Держава зможе заробити, позбувшись від непотрібних площ, а бізнес отримає можливість придбати необхідні площі для виробництва або інших цілей.

За матеріалом etcetera.media.

22 recommended
comments icon
0 notes
470 views
bookmark icon

Коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *