Екологія

Забудовники хочуть знищити 11га зеленої зони в Києві

• Bookmarks: 951043


У Києві Совські ставки попри чинний Генплан Києва опинилися під загрозою знищення й забудови. Жителі Солом’янського та Голосіївського районів скаржаться, що Совські ставки засипають будівельним сміттям, відходами, та ще й на додаток планують забудувати. Навколо водойм уже утворилися кучугури з непотребу.

23 січня 2018 року на сайті Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації з’явилося повідомлення про громадське обговорення детального плану території (ДПТ) в межах вулиці Кіровоградської, проспекту Лобановського та Проектної вулиці. Забудовник стверджує що ця територія є місцем екологічної катастрофи та її потрібно терміново “відновлювати”. Рішеннями ДПТ запропоновано на території Совських ставків розташувати житлову забудову з кількістю більш ніж 20 будинків з 12-23 поверхами, з відповідною інфраструктурою території.

Однак, насправді, забудова цієї території призведе до знищення екосистеми Совських ставків, яка вже і без того порушена. Останній десяток років ставки практично не очищають, внаслідок чого вони замулилися, поросли очеретом а рівень води опустився до мінімального.

На додаток, науковцями було проведено дослідження щодо оцінки якості води Совських ставків. Отримані результати дослідження визначають їх загальний екологічний стан як «поганий» за рівнем вмісту фосфатів, нітритів та нітратів, що свідчить про потужний антропогенний тиск на водні екосистеми. Також при проведенні біотестування, спостерігалась зміна в поведінці тест-організмів та їх часткова загибель, що свідчить про високий ступінь хімічного забруднення водойм.

При всій занедбаності екосистеми, вона продукує значну кількість зеленої біомаси, що очищає повітря, а також успішно утримує вологу. Згідно звіту від Мінприроди України, місце, в яке повністю входить і весь каскад озер Совської низовини, з огляду, зокрема, на тваринний світ, дозволяє впевнено казати про його унікальність.

Легенда відповідної карти вказує на наявність тварин, що на сьогодні занесені до Червоної книги України: сліпак подільський; шуліка чорний, орлан-білохвіст, голуб-синяк, ящірка зелена. Із сусідніх заплав річок сюди потрапляють чи завжди потрапляли (за класичною схемою): кутора мала, видра річкова, норка європейська; шуліка чорний, орлан-білохвіст, скопа, лунь лучний, кулик-сорока, крячок малий, ящірка зелена. Деякі з цих видів охороняються Бернською конвенцією про охорону дикої флори і фауни, яка ратифікована Україною.

На території ставків між Кіровоградською вулицею та Червонозоряним проспектом станом налічувалось більше 360 дерев (верба, дуб, осика, горобина). Штучне створення подібної ландшафтної екосистеми потребувало би не менше 50 років. Її існування в столиці є надбанням, подарованим обставинами.

За Генеральним планом розвитку міста Києва до 2020 року ця територія була зеленою зоною загального користування рекреаційного призначення. Згідно Закону України Про мораторій на видалення зелених насаджень на окремих об’єктах благо-устрою зеленого господарства м. Києва, рекреаційна зона – спеціально виділена і організована територія в місті та в межах зеленої зони, призначена для відпочинку населення.

Справді, сьогодні ставки мають проблеми із засміченням, зливом стоків в один з них, але це не є приводом для їхнього знищення. Але це є приводом для їхнього відновлення, очищення та створення на цьому місці природоохоронної території, а не приводом для забудови. Наразі Совська балка є найбільш цінним природним урочищем в усьому басейні р. Либідь, в яку впадає р.Совка.

Довкола Совських ставків розташовані житлові масиви. Транспортні розв’язки довкола призводять до загазованості. Жителі цих масивів знаходяться в межах 5-10 хвилин пішої прогулянки від зеленої зони ставків. Саме вони є найбільш придатним і єдиним в околицях місцем, де жителі прилеглих районів можуть відпочити на природі.

Якщо дозволити владі забудувати цю територію, до 2022 року на місці Совських ставків з’явиться урбанізований ландшафт. Навпаки, на території домінуватимуть РТЦ, ресторани, автомобільні стоянки. Через 15 років частину природного ландшафту Солом’янського району буде зведено нанівець.

artemchuk.info

95 recommended
comments icon
0 notes
1043 views
bookmark icon

Коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *